איך להתכונן ללידה? מזווית קצת שונה...
- הורמונים בלידה -
בשעה טובה את בהריון, מתרגשת עם עוברך הולך וגדל בתוכך, משתדלת להיות קשובה לעצמך למרות עומס החיים. הלידה הולכת וקרבה, ואת מקווה שתצליחי ליישם חלק מהכלים שלמדת בקורס ההכנה ללידה. את ודאי מתפללת שהלידה תעבור בקלות, במהירות ותהיה חוויה טובה.
ישנן כמה דרכים להתכונן ללידה: תירגול פרקטי של נשימות, הכנת מלווי הלידה, הכנה נפשית ורוחנית ועוד...
ברצוני להאיר נקודת מבט אחרת על הכנה ללידה:
במהלך השנים בהן אני מלווה לידות ומעבירה קורסי הכנה ללידה גיליתי שההכנה התודעתית היא המשמעותית ביותר ללידה. יתכן שתרכשי כלים פרקטיים להתמודדות עם הצירים, אבל ברגע האמת תשכחי את הרוב.
אם תגיעי ללידה מתוך רוגע ואמונה בעצמך וביכולתך ללדת ומתוך הבנה כיצד פועל הגוף בלידה- רמת הסטרס תרד והכאב יפחת. כך תוכלי לחוות לידה מתוך שליטה ורוגע.
הלידה הינה אירוע מופלא, המשלב עבודה פיזית של שרירי הרחם, עבודה של התינוק ליציאה נכונה ופעילות הורמונלית.
חשיבות ההורמונים במהלך הלידה גדולה ודרושה מודעות ולמידת דרכים להעצמתם
ההורמונים העיקריים המעורבים בתהליך הלידה הינם:
אוקסיטוצין, אדרנלין ואנדורפינים.
אוקסיטוצין: נקרא גם הורמון האהבה, ומופרש כאשר אנחנו מרגישים מוגנים ורגועים. זהו ההורמון העיקרי האחראי ליצירת הצירים. לכן רוב הצירים מתחילים בלילה- כאשר אנחנו בבית, במקום הבטוח שלנו. הגוף משתחרר מהסטרס של היום ,משחרר אוקסיטוצין והצירים מתחילים. האוקסיטוצין ממשיך להיות מופרש במהלך כל הלידה. ככל שהלידה מתקדמת מופרש יותר אוקסיטוצין ולכן הצירים נהיים צפופים ועוצמתיים
האוקסיטוצין גם אחראי על היווצרות החלב והיקשרות האם לתינוקה.
אדרנלין: נקרא גם "הורמון ההישרדות", מופרש בשעת מתח וגורם לנו להיות יותר עירניים ודרוכים. כאשר אדרנלין מופרש בשלב הראשון של הלידה- נעצרת פעולת האוקסיטוצין, דבר הגורם ללידות ארוכות עם צירים כואבים ולא יעילים, או צירים שהופסקו בשלב כלשהו כתוצאה ממתח היולדת .
לאדרנלין תפקיד חשוב בסוף הלידה- בזמן יציאת התינוק, אז הוא מופרש ביתר עוצמה ועוזר לתינוק לעבור את תעלת הלידה.
אנדורפינים: משככי כאבים טבעיים. ככל שאוקסיטוצין מופרש בעוצמה חזקה יותר (זאת אומרת צירים עוצמתיים וצפופים יותר) כך גם יופרשו יותר אנדורפינים, השווים בתיפקודם למורפיום. הפרשת האנדורפינים גורמת לשינוי בפענוח של תחושת הכאב, ולהקלה משמעותית.
רמת אנדורפינים גבוהה יוצרת מצב תודעתי שונה שמאפשר ליולדת לשכוח מהסובב אותה ולהתרכז בתהליך הלידה בלבד.
אם כך- חשוב מאוד לדאוג בשלב הראשון של הלידה שיהיה כמה שיותר אוקסיטוצין ומתוך שכך יווצרו גם יותר אנדורפינים.
איך ניתן לדאוג להיווצרות אוקסיטוצין ואנדורפינים?
הדבר החשוב ביותר- תחושת ביטחון אצל היולדת. ללדת במקום בו את מרגישה בטוחה, לעשות כל מה שאת צריכה בשביל להרגיש בטוחה ומוגנת. לא סתם חכמים התירו לעבור על מצוות דאורייתא בשביל יולדת- ולו רק בשביל יישוב הדעת שלה- כל זה בשביל שתרגיש מוגנת ויהיה מספיק אוקסיטוצין שיאפשר לידה חלקה בע"ה.
אוקסיטוצין מופרש בזמן רגיעה, הרפיה, דמיון מודרך, צחוק, מוזיקה, חיבוקים, תחושת מוגנות. חשוב להקפיד לנשום בזמן ציר ולהרפות את הגוף והאגן, ההרפיה עוזרת לצירים להיות יעילים יותר. ישנן נשים הלוקחות דולה שהיא אשת מקצוע בעלת נסיון וכלים להקלה על כאב, הנוכחות והתמיכה שלה מרגיעים ועוזרים להתקדמות לידה חלקה ומהירה בע"ה.
חישבי מה מרגיע אותך? מה עושה לך טוב? מה תוכלי לקחת איתך לחדר הלידה? הכיני לעצמך פלייליסט של שירים אהובים, משפטים מחזקים שתשנני במהלך ההריון ותבקשי ממלווי הלידה שיזכירו לך בזמן הלידה, פריטים שמשמחים אותך, הקפידי על אורות מעומעמים במהלך הלידה ושקט – עד כמה שאפשר, ללא שיחות טלפון או פטפוטים. תירגול מדיטציה בזמן ההיריון ושימוש בה במהלך הלידה יכול להיות מאוד יעיל ו"להזמין" אוקסיטוצין.
זכרי- החשוב ביותר להתקדמות טובה הוא תחושת הביטחון והרוגע. תפקיד בן הזוג ומלווי הלידה הוא לעזור להיווצרות תנאים מיטביים ללידה קלה ומוצלחת בע"ה.