top of page
כיצד ניתן לנסות ולמנוע קרעים בלידה?
לוגו רקע שקוף.png

הלידה מתקרבת, את ודאי מתרגשת מאוד אבל גם חוששת- איך תהיה הלידה? האם יכאב? כמה יכאב? איך תהיה ההחלמה?

בטח גם את, כמו נשים רבות, פוחדת להיקרע, יכול להיות שאת אפילו פוחדת יותר מהקרעים מאשר מהצירים...

באמת כל מי שנקרעה יכולה להעיד שזה כאב לא נעים, כמובן שעוצמת הכאב תלויה במספר התפרים ובתפירה עצמה, אבל בכל מקרה זה דורש כמה ימי החלמה במקרה הטוב ולפעמים אף שבועות של החלמה.

ידעת שישנם כמה דברים שאת יכולה לעשות בשביל לנסות למנוע קרעים? אמנם זוהי לא הבטחה במאה אחוז מכיוון שעניין הגנטיקה מאוד משמעותי (לדוגמא ידוע שלג'ינג'יות יש נטייה גדולה יותר להיקרע...) אבל חלק מהקרעים בהחלט אפשר למנוע בעזרת החוברת הזו.

 

אז ישנם כמה דברים שאפשר לעשות מראש בשביל לנסות למנוע קרעים:

אמבט אדי רוזמרין:

שימי לב! אמבט זה לא מיועד למי שיש דליות במפשעה או בנרתיק או למי שסובלת מטחורים.

מרתיחים כליטר מי ברז, ויוצקים אותם לקערת סלט שלא תתאים יותר לשימוש ככלי אוכל. מוסיפים למים שבקערה כף שמן שקדים וענף קטן או מספר עלים של רוזמרין. מצננים מעט, ומניחים את הקערה ובה הנוזל בזהירות בתוך אסלת השירותים. יושבים על קרש האסלה למשך מספר דקות.

פני הנוזל צריכים להיות רחוקים עשרים ס"מ לפחות מהגוף. הטיפול צריך להיות נעים. אם חום האדים גבוה מדי, יש לקום מהאסלה ולהמתין שיצטנן עוד.

עיסוי פרינאום:

מהם היתרונות של עיסוי הפרינאום? מפחית את תחושת הצריבה והכאב בעת יציאת התינוק. מפחית את הסיכוי לחתך חיץ/ קרע במהלך הלידה. גורם לך להכיר את תחושת התמתחות העור באזור החיץ, כדי שיהיה לך קל יותר להרפות את השרירים במהלך הלידה.

החסרונות? לא כל אנשי המקצוע מסכימים שזה אכן מפחית קרעים בלידה, יש מיילדות האומרות שהעיסוי האינטנסיבי גורם לעור להיות "פריך" יותר ולהקרע יותר בקלות.

אין לעסות את אזור השופכין (האזור העליון של פתח הנרתיק). יש לבצע עיסוי עדין. עיסוי נמרץ מדי עלול לגרום לצריבה או נפיחות. אין לבצע את העיסוי כאשר יש דלקת בנרתיק או כאשר יש הרפס וגינאלי פעיל. כמו כן, אין לבצע את העיסוי אם הינך סובלת מפטריה בנרתיק.

ניתן ומומלץ להתחיל משבוע 34 בעזרת שמן שקדים או שמן המיועד ספציפית לעיסוי פרינאום. ההמלצה שלי היא להשקיע עוד כמה שקלים ולקנות שמן שמיועד לעיסוי פרינאום מכיוון שהוא מכיל שמנים וויטמינים הנספגים בעור ועזרים לפרינאום להיות גמיש יותר.

איך מעסים?

בעזרת בן הזוג:

דבר ראשון- מעמעמים אורות ושמים מוזיקה נעימה, שכבי על קצה המיטה (ראש מושען על כמה כריות בשביל למנוע שכיבה מוחלטת על הגב ), תנשמי כמה נשימות עמוקות ותרפי את האגן. פסקי את רגליך והשעיני אותם על כריות הממוקמות בצידי רגליך.

על בן הזוג לשמן את אצבעותיו (שתי האצבעות המורות) ולהחדיר אותן בעדינות לתוך הנרתיק לעומק של כארבעה סנטימטרים, עד הפרק האמצעי של האצבע.

אז, עליו לפסק את האצבעות בעדינות לצדדים וכלפי מטה ולהחזיק את המתיחה למשך דקה. תוך כדי לחץ קבוע יש להניע את האצבעות בצורת U או ערסל ולחזור על הפעולה כמה פעמים, ואחר כך לשחרר. ניתן לחזור על הפעולה כמה פעמים עם הפסקות לשימון ולהרפיה. תנחי את בן הזוג האם כואב/ רפוי מדי והוא ישנה את העוצמה בהתאם. בהדרגה צריך להגדיל את המתיחה למטה ולצדדים.

אם את עושה בעצמך:

השתמשי בבהונות של שתי הידיים. חשוב שתמצאי תנוחה שתאפשר לך גישה נוחה לנרתיק - למשל, עמידה כשרגל אחת ניצבת על כיסא. מראה יכולה לעזור.

הפעמיים הראשונות לא נעימות, אחרי זה העיסוי כבר פחות כואב מכיוון שאת רפויה יותר  (פיזית ונפשית).

ההמלצה היא לעסות במשך 5 דקות בכל פעם, פעמיים שלוש בשבוע.

 

אפי נו: 

האפי נו הינו מכשיר המדמה את ראש התינוק. זה נראה כמו בלון קטן (כאשר לא מנופח הוא בצורת בוטן) שמחדירים לנרתיק ובעזרת תרגול יומיומי לאט לאט מגדילים את הנפח כך שיגיע לגודל ראש ממוצע של תינוק. חשוב להקפיד לבצע את ההוראות כמו שרשום על מנת למנוע נזק לרצפת האגן.

גם כאן הדעות חלוקות בנוגע ליעילותו בשל הנזק שזה עלול לגרום לרצפת האגן.

 

בלידה עצמה- מה ניתן לעשות?

להקפיד להישאר כמה שאפשר בתנוחה זקופה במהלך הצירים ע"מ שהעובר יוכל להתברג בצורה מיטבית באגן- כך קוטר הראש שלו יהיה צר יחסית, דבר שיכול למנוע קרעים.

 

תנוחת הלידה- ישנה מחלוקת האם לידה בכריעה או בתנוחה זקופה אכן עוזרת למנוע קרעים. ישנם האומרים שכך התינוק יוצא מהר יותר ואין למיילדת אפשרות לתמוך בפרינאום אם יש צורך בכך בגלל הגישה המוגבלת לאזור. ישנם האומרים שבתנוחה זקופה התינוק יוצא יותר בקלות ולכן אין צורך ללחוץ ונמנעים קרעים. המלצתי היא ללדת בתנוחה שהכי נוחה לך- בכריעה, על הצד או בעמידה ולוודא שלמיילדת יש גישה לפרינאום. בכל מקרה לא מומלץ ללדת על הגב מכיוון שזה מקטין את קוטר יציאת ראש התינוק וגורם לקרעים.

 

לחיצות בלידה- הימנעות מלחיצות מקטינה את הקרעים. לכן אני ממליצה לא ללחוץ מיד כשיש פתיחה מלאה, אלא לחכות לצורך ללחוץ (כל זה אמור כמובן אם הכל תקין). ישנו "רפלקס פליטת התינוק" שאם מחכים לו, התינוק יוצא ללא מאמץ, אך לרוב לא מחכים לרפלקס המופלא הזה ומנחים את היולדת ללחוץ עוד לפני שהוא מגיע בגלל מחסור בזמן של המיילדת.

בכל מקרה- אם מנחים אותך ללחוץ, אני ממליצה לא לעצור את כל הנשימה ו"ללחוץ לקקי", אלא ללחוץ עם הוצאת אוויר "ששששש" ארוכה תוך הפעלת לחץ למטה, או בנשיפה בלומה- לעשות אגרוף עם כף היד ולנשוף לתוכו, כך שהאוויר יוצא לאט ובעוצמה כלפי מטה. תתאמני כבר עכשיו על הנשימות האלה, שימי לב מה הם עושות לך באגן. בכל אופן הכל אמור במקרה בו הכל תקין והמוניטור בסדר.

ממליצה להתאמן על הנשימות האלה כבר עכשיו כשאת מתפנה בשירותים.

 

שמן שקדים- דבר נוסף שכדאי להתארגן אליו מראש- להביא בקבוק שמן שקדים סגור ולזכור להגיש אותו למיילדת בשלב הלידה עצמה.

קומפרסים חמים- להביא קערה ומגבות קטנות. למלא את הקערה במים חמים ולהכניס אליה את המגבות. לסחוט את המגבות, לוודא שהן לא חמות מדי ולהגיש למיילדת כשראש התינוק מתחיל לבצבץ. המיילדת (או בן הזוג, אם המיילדת תסכים) תניח את המגבות החמות על הפרינאום ובכך תגמיש את האזור. לאחר כל ציר טובלים מחדש את המגבת או מחליפים אותה.

לרוב בלידות בית- המיילדות מניחות קומפרסים חמים לפני יציאת ראש התינוק ובאמת מעט נשים נקרעות.

תאפשרי לעצמך לצעוק באופן ספונטני בזמן שאת דוחפת, עדיף צעקות בטונים נמוכים, כאשר גרונך משתחרר כך גם הפרינאום.

ישנו שלב כאשר ראש התינוק מתחיל לצאת, שהמיילדת אומרת לך לעשות "פו פו פו" הקשיבי לה ואל תלחצי ברגעים אלה, כך הראש יוצא לאט יותר ונמנעים קרעים.

באופן כללי- שיתוף פעולה עם המיילדת הוא קריטי בשלב הזה, לכן אני ממליצה לדבר עם המיילדת מראש, כשנכנסים לחדר לידה, ולעשות תיאום ציפיות.

 

נקרעתי, מה עכשיו? איך להקל על הכאב?

קודם כל- מזל טוב! העיקר שהאוצר הקסום בידייך בריא ומאושר.

תקבלי זריקת הרדמה מקומית לפרינאום ולא יתחילו לתפור עד שההרדמה תשפיע. חשוב לי לציין כי ההרדמה לא מאלחשת במאה אחוז, אז שיהיה מישהו לידך שיחזיק את היד ותנשמי נשימות עמוקות כמו בציר. הכאב לא נורא אבל לא נעים. אם את עם אפידורל את לא תרגישי את התפירה בכלל.

כדאי לבקש מאחות המחלקה להקפיא עבורך פד עם תמיסת מגנזיום סולפט ולהניח כתחבושת הגיינית, לרוב פדים כאלו מוכנים מראש במחלקות היולדות.

להקפיד על שטיפות מרובות, אם שורף כשעושים פיפי כדאי לשטוף את האזור עם דוש של מקלחת בזמן השירותים.

ישנם כמה תכשירים בשוק שאני ממליצה עליהם ליולדות שלי:, תכשירים לתפרים של ד"ר קיי, בייבי טבע (אפשר להזמין דרך האתר שלהם) או משחת רסקיו (לקנות בסופרפארם). למרוח בכל פעם שמתפנים ואף יותר.

לקום וללכת- עוזר להחלמה מהירה יותר. רק שימי לב להתאושש בקצב המתאים לך, לא למהר...

לבקש מרופא נשים שיסתכל על התפרים לפני השחרור-שיוודא שהכל תקין ומחלים בהתאם.

לעיתים ביום השביעי מתחיל לשרוף באזור התפרים- זה בסדר, זה חלק מתהליך ההחלמה.

אם מאוד כואב והכאב לא נחלש אלא רק הולך ומתגבר עם הזמן כדאי ללכת לרופא הנשים שלך, לפעמים תפרו לא טוב וצריך לשחרר תפר אחד או לעשות פעולה כלשהי שתקל על הכאב.

           

והעיקר- שיהיה בשעה טובה ובהצלחה!

צור קשר.png
?מה אפשר לעשות מראש
בלידה עצמה
?נקרעתי, מה עכשיו
bottom of page